Találkozásom a férfiak szappanoperájával és a modern eposszal

2016. október 19. 13:50 - Wondering

A Csillagok háborúja női szemmel

Általában az a vélekedés, hogy a férfiak nem kedvelik a szappanoperákat, az eposz műfajának rajongói meg elférnek egy kisebb művház különtermében. És még táncolni is marad helyük.

Pedig amikor megnéztem az első Star Wars filmet, azt gondoltam, íme a tökéletes bizonyíték arra, hogy ha egy klasszikus történet motívumait áthelyezzük az ókorból a jövőbe, egy nagy népszerűségnek örvendő tévés műfajt pedig elegendő csatajelenettel dúsítunk, máris sokkal fogyaszthatóbb, népszerűbb és elfogadottabb lesz a férfiak körében. Minden csak a tálaláson múlik, a hozzávalók ugyanazok.

star_wars.jpg

 deviantart.com

Kezdjük az elején - háttérinfó csajoknak

A Csillagok háborúja története eredetileg könyv formájában (folytatásokban) jelent meg, George Lucas ötlete nyomán. A célja az volt, hogy olyan "mesét" formáljon meg, aminek kerete az akkori fiatalok számára ismeretlen volt, de az idősebb nemzedékek imádták. Az így megalkotott fantasztikus világ - a maga helyszíneivel, szereplőivel és kultúrájával - azonban számtalan helyen merített a mítoszok és a klasszikus filmes műfajok elemeiből, motívumaiból, megidézett történelmi eseményeket és szereplőket, valamint figyelembe vette a világvallások közös jellemzőit. A modern és archetipikus elemek összemosása pedig tökéletes kombinációnak bizonyult.

Bevallom, én csak a könyvek adaptációjából készült filmekkel találkoztam, amelyből eddig hét darab készült el. Abban nem is tudok nektek segíteni, hogy melyikkel is kezdjétek el. Miért is mondom ezt? Ugyanis a filmek bemutatásának ideje nem egyezik meg a történet kronológiájával.

Először - 1977-ben - az Egy új remény (eredetileg Csillagok háborúja) jelent meg, ezt követte A Birodalom visszavág (1980), végül A Jedi visszatér (1983). Majd nagy csend következett egészen 1999-ig, amikor bemutatták a Baljós árnyakat, amelynek története azonban időben megelőzi a legelőször bemutatott darabot. Az előzmények filmre vitele 2005-ig folytatódott, közben pedig elkészült A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja. Majd ismét ugrunk időben 2015 decemberéhez, amikor bemutatták az első blokkban elkészült történetsorozat folytatásának tekinthető Az ébredő Erőt. És még két további két rész várható.

Ha most úgy érzed, hogy az előző bekezdést nem tudtad követni, olvasd át újra és gondolj arra, hogy a legszövevényesebb szappanopera történetét is hiba nélkül el tudod mesélni, képes vagy felidézni, hogy a női karakterek mit viseltek az utolsó 10 részben, és kívülről fújod a szereplők összes keresztnevét, pedig mindössze egyszer hangzottak el. Szóval menni fog ez is.

Mire számíthatsz?

Azonnal felmerül a kérdés, mire számíthatok, ha úgy döntök, belevágok és megnézem a film(ek)et?

Mivel nem szeretnék spoilerezni (bár elég nehéz a mai világban élni anélkül, hogy valamicskét ne tudj a történetből), ezért csak néhány elemet szeretnék felvillantani anélkül, hogy belemennék a sztoriba.

Ha megnézed a Star Warst:

  • minden idők legjobb filmjeinek egyikét láthatod;
  • végigizgulhatsz egy történetet a jó és rossz harcáról;
  • igazi hősöket és sorsuk, kapcsolataik alakulását és változását követheted;
  • örülhetsz szerelemnek és szenvedélynek;
  • megismerkedhetsz a filmvilág gyakran idézett mondataival.

Áh, ez hülyeség! Biztosan nem fog tetszeni!

Bírod azokat a sztorikat, amikben  a nők nem elesettek, hanem magabiztosak, bátrak, okosak, és emellett szenvedélyesek és különlegesek? Akkor Padmé és Leia fejlődéstörténete tetszeni fog.

Unalmasak azok a filmek, amikben nincsenek igazi rosszfiúk? Akkor itt egy igazi tündérmese a független űrcowboyról, a poros űrfalvak renegátjáról, Han Soloról, akinek egy mondatától biztosan a szívedhez kapsz. Hidd el, én "TUDOM".

Valamilyen oknál fogva bírtad Dumbledort a Harry Potterből? Akkor itt van neked egy Obi-Wan Kenobi, akit az egy fokkal vonzóbb Ewan McGregor alakít. Ha ő nem, akkor Liam Neeson, na jó, ha ő sem, akkor Samuel L. Jackson. :)

Esetleg vonzódsz Supermanhez? Akkor biztosan tetszeni fog a filmvilág egyik legmenőbb cuccaiba öltözött főgonosza, akiről kiderül, hogy igazából sokkal több van benne, mint azt gondolnád. És neki is van köpenye.

Ha tehetnéd, akkor olyan filmet néznél, ami elgondolkodtat a társadalomról és a politikáról? Akkor itt egy komplett vizuális törikönyv a hatalomról, a szabadságról és a diktatúrák születéséről és legyőzéséről.

Ez sem elég, mert igazán a fordulatos és meghökkentő cselekményre vágysz? Akkor gondolj arra, hogy a Star Warshoz képest a brazil szappanoperák cselekményvezetése csupán egy alsós diák beadandó fogalmazásáéhoz hasonlít.

Értékelés

Abszolút pozitív csalódás volt számomra, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyire összetett és átgondolt film(ek)ről van szó. Jól használja az alapsémákat, az archaikus toposzokat, a műfaji jellemzőket.

Az engem annyira nem felvillanyozó csatajelenetek abszolút okésak, nem uralják a filmet (sőt!), hiszen a hangsúly nem is ezeken van.

Külön öröm, hogy a női karakterek nem holmi megmentésre váró lánykák, hanem erős és gondolkodó nők, mindemellett érzelmesek és romantikusak.

Annak ellenére, hogy nem kedvelem a sci-fi környezetet, és már háromszor láttam az összes részt, még biztosan újra (és újra) fogom nézni. Várom a következő epizódot. :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wonderingwoman.blog.hu/api/trackback/id/tr811814871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.10.21. 13:14:02

Epizód III.: Leia hercegnőt elfogják a birodalmiak, Luke és Han Solo megmentik
Epizód IV.: Leiát és az egész bagázst tőrbe csalják a birodalmiak, Luke érkezik kiszabadítani őket, de a mentőakció kissé félresikerül és a végén őt kell megmenteni
Epizód VI.: Leia megpróbálja kiszabadítani Han Solot Jabba fogságából, de aztán ő maga is fogságba esik, végül Luke szabadít ki mindenkit

A csillagok háborújából melleseg a klasszikus trilógiát érdemes egyedül megnézni, aki szerint az előzménytrilógia nem egy tragikusan félresikerült trágyahalmaz, illetve képes egy kalap alá venni a kettőt, mint amik azonos színvonalt képviselnek, az teljesen fogalmatlan és lehetőleg soha többé ne akarjon filmajánlót írni.
A The Force Awakens pedig nem más, mint egy szégyentelen cash grab-re menő soft rebootja a franchise-nak, ami pontról pontra lekoppintja az eredeti trilógia első része cselekményének minden lényeges pontját, leöntve az egészet hányingerkeltő progresszív-SJW ideológiával, ahol a pozitív főhősöket (fehér férfiak - botrány) lecserélték egy fekete-női párosra, mert aktuális év, Rey, a női főhős pedig csakis teljes mértékben hibátlan női karakter lehet, aki bármit is csinál, mindenben a legjobb és minden sikerül neki elsőre, nem szorul segítségre senkitől (vö. Luke sokszor szorult barátai, főleg Han Solo segítségére a klasszikus trilógiában, és sok nehézséget kellett leküzdenie, míg igazi Jedivé vált - a jó filmek építenek a fősős jellemfejlődésére, amit a nehézségek leküzdése tesz lehetővé). Rey karaktere ezzel szemben feminista vágyálom és egótrip, a tipikus Mary Sue karakter (viszlát izgalmas cselekmény és jellemfejlődés), és ezért lesz végeredményben az egész film egy érdektelen, unalmas és ostoba hollywoodi közhelyparádé.
süti beállítások módosítása